01-04-21

Een perfecte website met WordPress

WordPress: een introductie

Waarom is WordPress het meest gekozen CMS ter wereld? Waarom is bij 65% van de websites die op deze wereld actief zijn, gemaakt op basis van een CMS, gekozen voor WordPress? En dus waarom zou jij voor WordPress kiezen?

De belangrijkste voordelen:

 • Zeer toegankelijk voor zowel techneut als niet-techneut
 • Enorm eco-systeem
 • Snel
 • Makkelijk
 • Flexibel
 • Schaalbaar zowel via standaard beschikbare plugins als door maatwerk aanpassingen
 • Beste optie voor site en shop in één!

Dé WordPress expert
Of je nou informatie zoekt, een hulpvraag hebt of ondersteuning nodig hebt, bij Montix ben je op het juiste adres met al je WordPress vragen. Wat wil je graag weten?

Wat zijn alle voordelen van WordPress?
Is WordPress een goed alternatief voor Typo3, Joomla, SimpleCMS, CMSmadeSimple en Drupal?
Biedt WordPress alle functies die mijn website nodig heeft?
Ik heb een vraag en ben opzoek naar WordPress support
Ik heb hulp nodig bij de inrichting van mijn WordPress website.
Waarom kiezen voor Montix als jouw WordPress specialist?

WordPress
Terwijl een systeem als Typo3 teruggaat tot ca. 1998 is WordPress eind 2003 van start gegaan. En op dat moment niet als puur CMS zoals Typo3, Drupal of Joomla, maar als puur blog-systeem.

Het was in het begin een afsplitsing van een ander blog-systeem. De eerste jaren was bloggen ook het belangrijkste toepassingsgebied van WordPress. In de loop der jaren kwamen er steeds meer aanpassingen, plugins ed beschikbaar waardoor je het pure blog-systeem steeds beter ook als CMS kon inzetten. De reden daarvoor was, en is, namelijk het makkelijke beheer. Iedereen vindt vrij snel zijn weg en kan content zoals teksten, afbeeldingen en video’s plaatsen.

Pas sinds ca. 2010 is WordPress als volwaardig CMS in te zetten. In details zijn er nog steeds onderdelen die herinneren aan de oorsprong: o.a. een uitgebreid toegangsbeheer systeem, zoals een ACL (acces Control List) en ingebouwde meertaligheid zijn zaken die Typo3 wel standaard aan boord heeft en hier ontbreken. Middels plugins is dit echter wel toe te voegen en inmiddels werkt het ook goed en prettig. We zijn immers heel wat jaren aan ontwikkeling verder.

Voordeel van het meest populaire CMS zijn betekend ook dat er veel ontwikkelaars en bedrijven zijn die bijdragen aan de doorontwikkeling. Het gehele eco-systeem is dan ook toonaangevend in CMS land en wordt door geen enkel ander CMS geëvenaard. Zowel in beschikbare plugins, kant-en-klare thema’s als in uitbreidingen van WordPress zelf is een ongekende hoeveelheid werk gestoken. Dit is een continue proces waardoor ook de toekomst er bijzonder rooskleurig uitziet. Met voorspellingen naar de toekomst toe moet je altijd voorzichtig zijn, maar op dit moment staan alle seinen al meer dan een decennium op groen.

De belangrijkste voordelen van WordPress op een rij:
Benieuwd waarom je voor website op basis van WordPress website zou kiezen? Er zijn veel redenen te benoemen. Zo is WordPress in beheer van Automattic. Het bedrijf dat ook WooCommerce (’s werelds meest populaire webshop-systeem) in beheer heeft. Dit zorgt voor een naadloze samenwerking tussen de twee producten. Andere voordelen zijn o.a.:

 • 65% van de websites zijn op basis van WordPress
 • Meest aanpasbare CMS-systeem
 • Naadloze integratie met WooCommerce (grootste e-commerce platform)
 • Enorm bedieningsgemak
 • Extreem flexibel
 • Zelfde eigenaar als WooCommerce (waardoor evt. uitbreiden met een webshop goed mogelijk is)

Wanneer kiezen voor WordPress?
Het meest populaire web CMS-systeem van dit moment: WordPress. Wanneer is dit een goede keuze? WordPress is een uitermate geschikt optie als:

 • Zoekmachinemarketing bovenaan staat
 • Je evt. een webshop wilt koppelen
 • WordPress prettig voor jou werkt
 • Je bedieningsgemak belangrijk vindt
 • Je een modulair systeem zoekt

Daarnaast is WordPress evenals andere CMS’en prima te koppelen met externe databronnen: om bijvoorbeeld vacatures te laden, sollicitaties terug te koppelen, voorraden van voertuigen zoals auto’s, motoren en vrachtwagens te tonen vanuit andere bronnen.

We hebben naast dit systeem ook veel ervaring met Typo3 en zelfs Drupal en Joomla. Om tot een goede afweging te kunnen komen helpen wij je graag.

Belangrijke vraag bij elke web-CMS

Hoe flexibel en modulair is WordPress?
Als je wilt starten of overstappen op een nieuw CMS wil je een aantal basiswaarden kennen. O.a. de mogelijkheden om op maat of met kant-en-klare plugins van goede kwaliteit de website aan jouw behoeftes aan te passen.

WordPress is voor een soepele werking afhankelijk van goed onderhoud en een goede hosting
Regelmatige updates zodat je website technisch helemaal bij de tijd is is voor de veiligheid van groot belang, maar ook voor het soepel functioneren. De webserver inclusief de omgeving waarin deze staat en de wijze waarop alles is ingericht werken hier ook voor een groot deel aan mee. Eigenlijk is het belangrijkste dat je zeker weet dat je bij calamiteiten snel een oplossing hebt en daarmee alles weer draaiend. Daarmee heb je dan een goede rugdekking die essentieel is. Rustig slapen doe je pas als je het reguliere onderhoud dusdanig hebt ingericht dat er helemaal geen calamiteiten optreden en je site optimaal blijft presteren. Door monitoring en regelmatig onderhoud van alle bijbehorende onderdelen kun je vroegtijdig eventuele problemen voor zijn. Dan heb je ook zaken als snelheidsoptimalisatie goed in beeld en kun je de veranderende vereisten op dat gebied op de voet volgen.

WordPress is ideaal voor grote en kleine websites
WordPress is prima geschikt voor kleine en middelgrote websites. Als je vooraf weet dat je een enorm grote site, met serieus veel pagina’s en eventueel gedeelde documenten gaat maken is het handig om meteen bij het begin een aantal zaken daarop voor te bereiden. Dan behoud je ook nog overzicht als de site flink groeit en je met meerdere redactieleden aan de slag bent.

Met WordPress kun je alle kanten op
Doordat je jouw website met uitbreidingen helemaal kan opzetten zoals jij dat wilt kun je echt alle kanten op. Om even wat voorbeelden te geven, het is geschikt voor:

 • Websites van 1 pagina (One-pagers)
 • Kleine websites
 • Grote websites
 • Extreem grote websites
 • Intra- cq extranet
 • Handleiding
 • Blog
 • Kleine webshop
 • Grote webshop
 • En eventueel alles meertalig

Een website onderhouden is weer leuk geworden
Naast het sterke en vooral op overheden, semi-overheden en corporate websites gerichte CMS Typo3, is WordPress een klasse op zich. Doordat het beheer, zoals het plaatsen en bijwerken van teksten, afbeeldingen etc. voor vrijwel iedereen al bekend terrein is, kun je je helemaal focussen op die inhoud. Dit betekent een betere communicatie met je doelgroep via je website en dus wellicht: hogere conversies.

Keuze van het WordPress thema inclusief template van je website

WordPress thema, template en WordPress plugins
Bij WordPress bepaalt het thema veel van de werking van je website (en evt. dus ook webshop). Vaak worden er thema’s gekozen die om bepaalde redenen goed aansluiten bij de wensen voor de uitstraling van de website. Die een handige en prettige pagina-indeling laten zien en hier en daar mooie animaties hebben. Zoals sinds jaren bekend is dit voor een stabiel systeem geen goede basis: zowel het thema zelf, inclusief zijn templates, als de aanvullende plugins moeten jarenlang worden ge-updated om de vernieuwingen van WordPress zelf bij te kunnen benen. Plugins hangen immers aan elkaar, zijn van elkaar afhankelijk. Ze moeten dus goed met elkaar kunnen samenwerken.

Hoe ga je daarmee om zonder in volledige maatwerk trajecten te vervallen?
Hiervoor zijn in de afgelopen jaren de zogenoemde pagebuilders enorm populair geworden. Nog lang niet alle webagency’s werken hiermee of willen hiermee werken. Simpelweg omdat het verdienmodel en de aanwezige kennis dit niet toelaten. Deze werkwijze is binnen de bureauwereld wat je noemt “disruptive”: het zet de wereld van het bouwen van een website voor een flink deel op zijn kop.

Sinds enkele jaren realiseert Montix de meeste van zijn WordPress en ook WooCommerce projecten met behulp van het Divi thema. Op basis van Divi kan elk ander template of op maat ontwerp worden nagebouwd en heb je de grootst mogelijke vrijheid om je website snel en eenvoudig aan te passen. Zaken als frontend-editen en A/B testen zitten in dit Divi systeem ingebouwd. Leer tijdens een workshop hiermee werken en ontdek de flexibiliteit die jijzelf hiermee in handen krijgt!
Bekijk ook de compacte Divi handleiding, die steeds actueel wordt gehouden. Handig als naslag en om er meer uit te halen!

Plugins voor extra functies

Elke WordPress website gebruikt plugins
Tegenwoordig gebruikt elke WordPress website wel plugins. Dit zijn er al snel 15-20, maar dat aantal kan flink oplopen. Het is goed om hier behouden mee om te gaan om controle over het geheel te behouden: plugins beïnvloeden elkaar en werken vaak samen. Een conflict herin kan leiden tot het niet meer volledig functioneren van de website.

Belangrijk om te weten is ook dat plugins niet allemaal hetzelfde open source licentiemodel van WordPress kennen. Soms zijn ze wel gratis, maar mag je ze niet aanpassen. Soms zijn ze betaald, maar ook dan moet je kijken wat het licentiemodel toelaat. De basis van je website is in ieder geval van jou wat de data betreft. En dat is niet alleen bijzonder prettig maar voor een modern bedrijfsmodel waarbij een website een essentieel communicatiekanaal is dat in de loop van de jaren aan waarde toeneemt, essentieel.

Je eigen plugin
Wanneer je specifieke wensen hebt die je niet kunt invullen met de bestaande plugins, dan kunnen deze op maat voor je gemaakt worden. Dit betekent maximale vrijheid in het doorontwikkelen van je website. Neem hiervoor contact met ons op, dan kijken wij samen naar de mogelijkheden.

Datamigratie
Vanuit veel andere CMS’en kan de data worden overgezet. Veelal geautomatiseerd met een deel handwerk. Hierdoor gaat de overstap naar een ander CMS relatief snel met behoud van al je teksten en documenten.

Om zeker te weten of jouw website ook gemigreerd, overgezet, kan worden naar WordPress kunnen we een inventarisatie doen en eventueel een test. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

WordPress vs andere systemen

Typo3, Drupal en Joomla!
Er zijn diverse andere, veel kleinschaligere systemen in omloop. Deze hebben specifieke eigenschappen waardoor ze in bepaalde situaties zeker handig en nuttig zijn. Mocht je een website hebben op basis van een ander systeem dan is er vrijwel altijd een mogelijkheid om tenminste een groot deel van de content geautomatiseerd over te nemen. Dit is te onderzoeken en te testen. Hiermee bespaar je enorm veel tijd t.o.v. handmatig overzetten en helpt je bestaande SEO waarde te behouden.

Demo WordPress website
Ben je benieuwd of WordPress ook een oplossing voor jouw website is, maak dan een afspraak met ons. Bij Montix helpen wij je graag verder met je WordPress wensen en kijken wij samen naar de mogelijkheden voor jouw website.

Demo WordPress website
Ben je benieuwd of WordPress ook een oplossing voor jouw website is, maak dan een afspraak met ons. Bij Montix helpen wij je graag verder met je WordPress wensen en kijken wij samen naar de mogelijkheden voor jouw website.

Naamloos-2

65% van alle CMS-websites zijn WordPress websites

Aangezien er nog steeds ook veel websites zijn waar nog geen beheersysteem achter zit, zijn van echt alle websites, dus ook die zonder CMS, 35% op basis van WP.

Als je dan het volgende populaire CMS bekijkt, Joomla, dan is dat voor 4,6% van de CMS-websites in gebruik. Drupal is een volgende met 3%. In Duitsland is Typo3 als sinds jaar en dag enorm populair. Er zijn daar zelfs kleinere varianten van in omloop die net iets compacter zijn. Deze zie je in Nederland vrijwel niet omdat deze markt eigenlijk is ingehaald door WordPress.

Een conclusie zou kunnen zijn dat WordPress voornamelijk voor kleinere websites wordt gebruikt. Hier blijkt het tegendeel waar: 38% van de websites met veel verkeer zijn op basis van WordPress. Nog meer dan de 35% marktaandeel wil dus zeggen dat het daar waar het serieus wordt zeker graag met dit systeem wordt gewerkt.

In de afgelopen jaren is het marktaandeel van WordPress jaarlijks gestegen met 1 tot 4% en die trend lijkt nog steeds stevig door te zetten!
Op zich ook niet vreemd: steeds meer mensen leren hiermee werken, vinden hun weg hiermee. Als een CMS bekend terrein voor je is geworden en je steeds productiever bent geworden hiermee dan houd je er ook graag aan vast, ga je steeds meer optimaliseren en je neemt anderen mee in je enthousiasme.

Wat mag je verwachten bij een WordPress Specialist?

 • Volledige ondersteuning
 • Goede hosting oplossingen
 • Hulp bij zowel onderhoud, uitbreidingen als bediening
 • Technische continue support
 • SEO vriendelijk maken van je site
 • Advies voor verbeteringen
 • Hulp bij het inrichten WordPress
 • Workshops
 • Hulp bij je marketing activiteiten
 • En nog heel veel meer

Wat mag je verwachten bij een Woocommerce specialist?

 • Vastbijten in de vraag
 • Doorgaan waar anderen stoppen
 • Meedenken in jouw vraagstuk
 • Breder meekijken dan alleen de vraag
 • Oplossingen zo van de plank
 • Oplossingen op maat
 • Jou enthousiast maken voor Woocommerce!

Fullservice WordPress specialist
Dus ook je Microsoft 365 of Exchange server wordt geregeld als dat nog nodig is (hiervoor werkt Montix samen met partners). Of je telefonie zodat bereikbaarheid ook bij drukte gegarandeerd blijft. Daarnaast zorgen wij ervoor dat je middels ons dashboardsysteem overzicht houdt over je online activiteiten en acties. Hierdoor kun je snel inspelen op veranderingen en kunnen er gericht acties worden uitgezet. Naast de dashboards die elk systeem dat je gebruikt van-huis-uit al levert heb je hierdoor vele malen sneller inzicht en kun je sneller schakelen. Belangrijk en het maakt het tot een boeiend en overzichtelijk geheel. Krijg grip op alle onderdelen! Dat is de kracht van Montix.

Fullservice internetbureau
D.w.z. dat je vanuit één plek alles kunt regelen. Ook je mail, je Office 365, je Exchange server worden voor je geregeld zodat je daar geen omkijken naar hebt. Wat te denken van je telefonie, je bereikbaarheid en jouw helpdesk (al dan niet telefonisch)? Natuurlijk doen we niet alles zelf, maar werken daarvoor samen met ervaren partners die elk specialist zijn in hun vak.
Wat we belangrijk vinden is dat de basisfuncties, zoals maken van content of dat nou tekst of afbeeldingen of kleine animaties betreft, goed voor elkaar zijn. Dat zowel de bezoeker als de tot op heden belangrijkste zoekmachine Google daar blij van worden en geïnspireerd raken.

WooCommerce fullservice
Welke vraag je ook hebt: we helpen je altijd verder. Sinds jaren werken wij aan websites en allerlei meer of minder complexe webshops. Met 1 ding in het gemeen: een goede gebruikerservaring.
Wil je eens kennis maken? Bel of mail ons dan en we bespreken tijdens een ontspannen kop koffie jouw wensen.

Aanpak bepalen
Jouw strategie: Ben je op zoek naar jouw onderscheidende factor, waar je onderscheidende kracht zit, waar je score-kansen liggen in jouw speelveld? Dan gaan we graag met jou sparren. Daarbij gaan we ook onderzoek doen naar jouw huidige online positie, praten met jouw belangrijkste mensen die in contact staan met jouw klanten.
En we komen met een concreet plan van aanpak voor het komende jaar!

Veel website eigenaren twijfelen over een webshop

Het wordt tijd om concrete stappen te zetten
Bekijk een demo, doe een advies-ronde om helderheid te krijgen.

Het is een beetje in het diepe springen als je een webshop begint. Veel zaken weet je vooraf niet. Er komen een heleboel nieuwe zaken op je af waarvan het goed is om er kennis van te hebben. In ieder geval tot het niveau dat je in staat bent om zelf beslissingen te nemen en niet te afhankelijk te zijn. Nieuw is ook leuk, aantrekkelijk, een uitdaging. Maak er duidelijke blokken van en loop in stappen het proces door tot je helemaal helder hebt wat het in principe inhoud. Al doende kun je dan steeds verder leren en bijsturen. Je zult immers ergens moeten beginnen: wij helpen je graag bij elke stap. En alvast vooraf: jij bent de ondernemer die de keuzes maakt!

WordPress website laten maken? Wij kunnen je helpen.

woocommerce

Breng jouw WordPress website naar een hoger niveau!

 • WordPress website laten excelleren
 • WordPress koppelen met sales-systemen

Haal het maximale uit WordPress
WordPress is de afgelopen jaren explosief gegroeid: zowel in gebruik als in kracht en functionaliteiten. Voor de functionaliteiten heb je, net als bij Typo3 of Drupal, plugins of maatwerk aanvullingen nodig zodat alles verloopt zoals jij dat nodig hebt voor jouw presentatie en voor jouw doelgroep.

Wat wij graag met jou samen doen: grenzen verleggen!

WordPress is één van de meest krachtige web-cms’en ter wereld. Niet voor niets zijn er door Google ontwikkelaars op dit systeem gezet, om te helpen o.a. bij het sneller maken van dit systeem. Als je WordPress website sneller maakt, dan worden 65% van de websites met een CMS immers sneller! Dat is een enorm aandeel. Nou zegt populariteit nog weinig voor wat betreft de geschiktheid voor jouw doel. Het is belangrijk om bij de keuze goed te kijken wat de voor- en nadelen voor jou zijn. Als consistentie van de website boven de flexibiliteit en zelfstandigheid staat dan is Typo3 wellicht een beter geschikt CMS. Een specialist kan jou hierin adviseren en eventueel een proof-of-concept realiseren. Daarmee kun je in de praktijk kijken wat de beste oplossing is voordat je definitief je keuze maakt.

Gebruik de mogelijkheden maximaal:

 • zorg voor snelle laadtijden
 • maak makkelijke en aantrekkelijke formulieren
 • plaats blokken op meerdere pagina’s zodat je deze maar 1 hoeft te wijzigen
 • maak pagina’s uniek
 • wijk af van standaard, verras en inspireer je bezoekers

WordPress koppelen met Sales-systemen
Maak je al gebruik van systemen zoals Salesforce of andere tools waarmee je je salestraject beheerd, dan kun je de aanvragen die vanuit de website binnenkomen prima hiermee koppelen. Veelal hebben deze systemen een koppel-mogelijkheid (api) zodat dit ook niet al te kostbaar hoeft te zijn en je tijd kunt besparen.

Meer weten? Bel 053 7503030 of mail voor een vrijblijvende afspraak.

Vragen over WordPress
Heb je al een website en wil je die migreren, overzetten, naar WordPress? Of wil je een nieuwe site starten of wellicht je huidige website flink optimaliseren? Dit zijn altijd spannende en belangrijke stappen. Wil je advies en ondersteuning bij het opzetten van jouw WordPress site en ben je op zoek naar een WordPress specialist? Laat het ons weten! Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in of bel direct 053-7503030

Naamloos-2

Bij Montix vind je professionals voor techniek, SEO en inrichting van je website. Integratie van nieuwsbrief systemen zoals MailChimp, integratie van Google Analytics, Google DataStudio, Yoast, SEO voorbereidingen en bijvoorbeeld een workshop met een duidelijke handleiding zodat je snel weer verder kunt: Montix is terecht de WordPress specialist. Hulp nodig bij de hosting van je website? Met onze WordPress hosting ben je verzekerd van een sterke basis!

WordPress specialist voor maatwerk
Zit je met een uitdaging omtrent een maatwerk plugin voor een nieuwe functionaliteit? Lukt het met SEO nog niet optimaal? Wij helpen je graag bij het afstemmen en adviseren bij een goede aanpak.

Samen kijken wij naar je wensen en eisen en zetten wij dit om in een werkbaar plan. Met maatwerk is bijna alles mogelijk. Van kleine aanpassingen tot uitgebreide koppelingen naar systemen en software. Dus ben je op zoek naar een WordPress specialist voor maatwerk? Montix helpt je verder!

Workshop WordPress
Ben je al een tijd bezig met een website en nu wil je overstappen op WordPress voor verdere groei? Naast de technische realisatie, de optimalisatie van de gebruikerservaring, ontwerpen van interactieve elementen, etc, helpen we je graag vlot op weg met een workshop. Dit kan met een standaard workshop of doormiddel van een WordPress Workshop op maat. Deze zal perfect aansluiten op de wensen en eisen die jouw team heeft, zodat zij exact weten hoe ze het maximale uit jullie WordPress website kunnen halen. Ben je geïnteresseerd in een Workshop over WordPress, laat het ons weten.

WordPress specialist voor MailChimp koppeling
Heb je MailChimp de laatste tijd een beetje gevolgd en ben je enthousiast geworden over dit unieke nieuwsbrievensysteem? Dan kunnen wij dit voor je koppelen aan je WordPress website en eventueel meteen ook de WooCommerce shop. Aanvragen via formulieren uitwisselen met je CRM/Sales-pakket is uiteraard ook een mogelijkheid, zodat je altijd over de actuele aanvragen kunt beschikken.

Neem contact met ons op voor al je WordPress support vragen.

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg