06-01-23

De geschiedenis van WordPress

WordPress is een populaire open source content management systeem (CMS) dat wordt gebruikt door miljoenen websites over de hele wereld. Maar hoe is het begonnen?

Het begon allemaal in 2003, toen een man genaamd Matt Mullenweg een stukje software creëerde genaamd “b2/cafelog”. Dit was een soort blogplatform dat mensen konden gebruiken om berichten te publiceren op het internet. Mullenweg was op dat moment een student aan de Universiteit van Houston en hij had geen idee dat zijn software zou uitgroeien tot wat het vandaag de dag is.

In 2005 besloot Mullenweg om b2/cafelog te forken (een stuk software kopiëren en vervolgens verder ontwikkelen op een afzonderlijke manier) en het nieuwe platform “WordPress” te noemen. Hij deed dit omdat hij het idee had dat b2/cafelog te technisch was voor de gemiddelde gebruiker en hij wilde iets maken dat makkelijker te gebruiken was.

Vanaf dat moment is WordPress snel gegroeid in populariteit. Het werd steeds makkelijker om te gebruiken en er werden steeds meer features toegevoegd, waaronder thema’s en plugins, die het voor gebruikers mogelijk maakten om hun website aan te passen en uit te breiden met extra functionaliteit.

Vandaag de dag is WordPress het meest populaire CMS ter wereld en het wordt gebruikt door ongeveer 35% van alle websites op het internet. Het is bijzonder populair onder bloggers, maar ook grote bedrijven en organisaties gebruiken het om hun online aanwezigheid te beheren.

Wat WordPress zo aantrekkelijk maakt voor zoveel mensen is dat het open source is. Dit betekent dat iedereen de broncode van het platform kan bekijken, aanpassen en verbeteren. Dit heeft geleid tot een enorme gemeenschap van developers die meewerken aan het platform en het constant blijven verbeteren.

Naast het feit dat het open source is, is WordPress ook extreem gebruiksvriendelijk. Het is heel makkelijk om te leren hoe het werkt en het is ook makkelijk om te gebruiken, zelfs voor mensen die geen technische kennis hebben. Dit maakt het ideaal voor mensen die een website willen maken zonder veel tijd en moeite te hoeven steken in het leren hoe het allemaal werkt.

In de loop der jaren heeft WordPress enorme vooruitgang geboekt en het is nu en van de meest veelzijdige en krachtige platforms voor het maken van websites. Het biedt een enorme hoeveelheid aan thema’s en plugins die gebruikers kunnen gebruiken om hun website aan te passen en uit te breiden met extra functionaliteit. Dit maakt het mogelijk voor gebruikers om prachtige en professioneel ogende websites te maken, zonder dat ze hiervoor veel technische kennis of ervaring nodig hebben.

WordPress is ook zeer goed beveiligd. Hoewel het altijd belangrijk is om voorzorgsmaatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat een website veilig is, doet WordPress veel werk achter de schermen om ervoor te zorgen dat de software up-to-date en veilig is. Dit maakt het een van de meest betrouwbare platformen voor het maken van websites.

In de afgelopen jaren heeft WordPress ook een aantal grote verbeteringen doorgevoerd, waaronder het toevoegen van de mogelijkheid om websites te maken die responsief zijn op mobiele apparaten. Dit betekent dat websites die met WordPress zijn gemaakt er goed uitzien op zowel computers als op smartphones en tablets. Dit is een belangrijke ontwikkeling, aangezien steeds meer mensen hun online aankopen doen via hun mobiele apparaat.

In samenvatting is WordPress een krachtig en veelzijdig platform voor WordPress website laten maken. Het is begonnen als een simpel blogplatform, maar is in de loop der jaren enorm gegroeid en verbeterd. Het is open source, gebruiksvriendelijk en zeer goed beveiligd, wat het tot een van de meest populaire keuzes maakt voor mensen die een website willen maken. Of je nu een blogger, een kleine ondernemer of een grote organisatie bent, WordPress biedt de tools die je nodig hebt om een professioneel ogende website te maken die aan al je behoeften voldoet.

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg