14-09-20

Veilig e-mails versturen via WordPress

WordPress hosting

Verstuur veilig e-mails via WordPress

Wanneer je website e-mails moet versturen omdat je bijvoorbeeld gebruik maakt van contactformulieren of een webshop waarbij klanten gemaild moeten worden over hun orders, maakt WordPress standaard gebruik van de PHP mailfunctie. Helaas zien wij dat er op deze manier soms complicaties optreden door bijvoorbeeld hosting beperkingen of beveiligingsplugins. Een slimme oplossing hiervoor is om via een SMTP plugin rechtstreeks veilig emails te versturen via WordPress.

SMTP plugins
Door gebruik te maken van een SMTP plugin voorkom je veel problemen met uitgaande e-mails en worden al je mails beveiligd verzonden. SMTP staat voor Simple Mail Transfer Protocol en is bij veel mensen ook wel bekend als de uitgaande e-mailserver SMTP is een industriestandaard voor het veilig verzenden van e-mails. Er zijn veel verschillende plugins die ervoor kunnen zorgen dat je veilig e-mails kan versturen via WordPress. Wij zetten de meest bekende voor je op een rij.

WP-Mail-SMTP
Een plugin die wij zelf gebruiken is WP-Mail-SMTP van WPForms. En wij zijn niet de enige. Meer dan 1 miljoen WordPress gebruikers hebben deze plugin op hun site draaien. Deze plugin heeft een gratis versie waarin je in principe al voldoende kan. Maar wil je meer, zoals inzicht in het e-mail logboek of bepaalde meldingsfuncties uitzetten zodat je geen e-mails meer ontvangt als een gebruiker zich registreert op je website, dan kun je ook kiezen voor de pro versie van de plugin. Daarnaast werkt deze plugin samen met de meeste SMTP providers.

Easy WP SMTP
Deze plugin is bij veel WordPress gebruikers een bekende. Ook met deze plugin verstuur je veilig e-mails naar de ontvanger toe en daarnaast heb je de optie om een debug log aan te zetten zodat je kunt zien of e-mails worden correct zijn verstuurd (of juist niet). Je kunt tevens een reply e-mail instellen zodat, wanneer mensen reageren, de reactie gaat naar een e-mail van jouw keus.

Check-up

Laat je WooCommerce installatie controleren:

  • Is de opbouw zoals die hoort te zijn?
  • Is alles up-to-date?
  • Is het thema goed geïmplementeerd?
  • Is de site snel genoeg?
  • Is de backup goed geregeld?
  • Is de shop SEO-technisch goed ingericht?

Postman SMTP Mailer/Email Log
Deze plugin is minder bekend dan de vorige twee maar biedt wel interessante extra’s. Het is de eerste (en tot zover ook de enige) plugin die de meest actuele beveiligingsstandaarden ondersteunt. Daarnaast biedt deze plugin de optie om in je Chrome browser notificaties te krijgen wanneer e-mails niet correct worden verzonden. Ook beschikt deze plugin over een ‘connectivity-tester’ die je kunt inschakelen om serverproblemen op te sporen.

Visual Form Builder (VFB)
Gebruik je op je website nou alleen contactformulieren? Dan kun je er ook voor kiezen om een plugin zoals VFB (pro) te installeren. Met deze plugin maak je mooie en uitgebreide contactformulieren en in de instellingen van deze plugin kun je vervolgens je SMTP gegevens kwijt. Op deze manier hoef je geen extra plugin te installeren.

smtp-Geautomatiseerde controle systeem
Zoals je al las heeft de Postman plugin een automatische functie die controleert of je e-mails wel worden verzonden. D.m.v. een extensie in je Chrome browser blijf je vervolgens op de hoogte. Maar dit kan ook storend werken. Daarnaast ben je dan wel verplicht om in Chrome te werken en heb je natuurlijk de juiste kennis nodig om de problemen op te lossen zodat de e-mails wel weer verzonden worden.

Bij Montix hebben wij een systeem ontwikkelt wat dagelijks, volledig automatisch, controleert of e-mails nog worden verzonden. Zo hoeven onze klanten zich geen zorgen te maken of e-mails wel verzonden worden. Dit systeem werkt buiten WordPress zelf om, waardoor het niet afhankelijk is van de website zelf. Bij veel plugins moet dit controle proces geactiveerd worden door bezoekers. Heeft je website dus een keer geen bezoekers dan wordt er dus ook geen controle uitgevoerd. Dat is het tweede belangrijke voordeel van ons geautomatiseerde smtp-controle systeem.

Beheer en onderhoud van jouw website via Montix
Ook veilig e-mails versturen via WordPress? Dat, en veel meer, kan bij Montix. Voor veel van onze klanten is het fijn dat ze geen omkijken hebben naar hun site, zodat zij zich kunnen focussen op de kerntaken van hun bedrijf. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw site? Neem gerust contact met ons op.

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg