18-10-23

De Transitie van Traditioneel Webdesign naar Pagebuilders op Basis van WordPress

Inleiding:

Bij het ontwikkelen van een website zijn er traditioneel twee stappen: het grafische ontwerpproces (vaak in Photoshop) gevolgd door de ontwikkeling door een programmeur. Met de opkomst van pagebuilders op platformen zoals WordPress is dit proces drastisch veranderd. Laten we eens kijken naar de voordelen van het gebruik van een pagebuilder ten opzichte van het traditionele proces.

Uitdagingen met het Traditionele Proces

  1. Tijdsintensiteit: Het ontwerpen in Photoshop en vervolgens programmeren vereist aanzienlijk meer tijd.
  2. Meerdere Aanpassingsrondes: Vaak moeten ontwerpen meerdere keren worden herzien voordat ze worden goedgekeurd.
  3. Inflexibiliteit: Wijzigingen op onderdelen of details na goedkeuring van het ontwerp kunnen leiden tot verhoogde kosten en vertragingen. Tevens wordt bij dit proces vaak veel in 1x gedaan waardoor overzicht houden voor alle stakeholders en het juist inschatten van consequenties van diverse keuzes te complex kan blijken

Voordelen van Pagebuilders op WordPress

  1. Directe Visualisatie: Wijzigingen kunnen in real-time worden bekeken, wat het gemakkelijker maakt om aanpassingen door te voeren en direct het eindresultaat te zien.
  2. Verminderde Ontwikkelingstijd: Wat traditioneel dagen of weken in beslag nam, kan nu in uren worden gedaan.
  3. Kostenbesparend: Minder afhankelijkheid van diverse gespecialiseerde vaardigheden en tooling (denk ook aan de extra wireframe systemen die nog eens een extra slag zijn) betekent simpelweg ook aanzienlijk lagere ontwikkelingskosten en tevens een flink hogere ontwikkelsnelheid.
  4. Flexibiliteit: Gemakkelijk aan te passen zonder te hoeven duiken in complexe code.
  5. Uniformiteit & Consistentie: Veel pagebuilders bieden vooraf gedefinieerde sjablonen en modules, wat zorgt voor consistentie in ontwerp en functionaliteit.
  6. Gebruiksvriendelijk: Pagebuilders zijn vaak intuïtief, waardoor zelfs niet-technische gebruikers de basisfunctionaliteiten kunnen begrijpen en toepassen.

Minpunt

Zoals elke tool waarmee je veel kunt, zul je je toch echt moeten verdiepen in de diverse functies als je zelf grote aanpassingen of veranderingen wilt doorvoeren. Alle kleine variaties zijn wel goed zelf, dat wil zeggen door een niet gespecialiseerde medewerker, te doen.

Essentieel om succesvol te zijn met pagebuilders

Als techniek veel mogelijk maakt is het beheer meer complex geworden. Consistentie binnen een website, herstellen van fouten, en dergelijke moeten constant worden begeleid. Naast snelhiedswinst bij het doorvoeren van aanpassingen is er extra winst doordat een ieder meer daadwerkelijk betrokken is bij de aanpak en prestaties van de website.
Aandachtspunt is de configuratie, technische handeling van de website inclusief update beleid (minimaal wekelijks van alle onderdelen!) als onderdeel van de hosting. Als je hier goed op inspeelt dan maakt dat deze tooling ook geschikt voor corporate inzet.

Conclusie:

Hoewel het traditionele proces zijn eigen voordelen en toepassingen heeft, bieden pagebuilders op platforms zoals WordPress duidelijke voordelen wat betreft snelheid, kosten, en gebruiksgemak. Voor veel bedrijven heeft de overstap naar een pagebuilder het proces van websiteontwikkeling gedemocratiseerd, waardoor het toegankelijker en efficiënter is geworden.

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg