24-09-21

Divi update voor betere Google Pagespeed beoordeling

Divi heeft recent een grotere update uitgebracht. Met deze versie spelen ze volledig in op de sterk veranderde wijze waarop Google de Pagespeed beoordeelt. De verschillen in de beoordeling zitten vooral in de waardering van de hoeveelheid gebruikt css, Java-script ed. Hierdoor kan namelijk een vervelend effect voor de bezoeker van de site optreden: het scherm is nog aan het opbouwen, maar een bepaalde knop of link wordt al getoond en de bezoeker probeert er op te klikken. Probeert, want door een tweede of zelfs derde css-versie verschiet de positie van deze knop waardoor je op de knop die er naast zit klikt. Dit fenomeen wordt inmiddels uitstekend door Google herkent en zwaar afgestraft. Terecht, want voor de bezoeker uitermate vervelend.

Divi plaatst een aantal van zijn “overhead, d.w.z. overtollige code, niet meer in de uiteindelijke html. Door deze sterke schifting wordt de site daadwerkelijk prettiger voor de gebruiker en ook daadwerkelijk sneller. Dit wordt door de Google Pagespeed tool behoorlijk hoog beloond: als je dit combineert met een uitstekend caching systeem zoals LightSpeed dan kun je zeer verrassende resultaten halen.

Het grote voordeel:
Iedereen weet of zou moeten weten dat een volledig maatwerk thema/template de beste oplossing is voor een snelle website. Het verschil in eenmalige productiekosten en vooral ook blijvende onderhoudskosten zeker ook bij uitbreidingen is fenomenaal. Dat betekent ook dat de tijd die nodig is vanaf de eerste ideëen voor een aanpassing, bijvoorbeeld een zoveelste pagina-variant, via de eerste functionele schetsen tot het eindproduct dat live staat, eveneens fenomenaal langer is.
En zeker in de online wereld geldt dat snelheid een scoringsfactor is waarmee je een soms beslissende slag kunt winnen.

Is hiermee maatwerk altijd overbodig geworden? Nee, maar wel weer een flink stuk verder teruggedrongen in noodzaak om in te zetten: zelfs voor grotere webshops met 60.000 producten en meer in meerdere talen is de snelheidswinst door uitgekiende inzet van de juiste tooling gigantisch.

Kortom wat een kleine update lijkt heeft in dit geval verstrekkende gevolgen: positief wel te verstaan!

Meer weten over de kosten van Divi?

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg