18-01-22

Wat is AfterPay en hoe werkt het?

Wanneer je wilt afrekenen in een (WooCommerce) webshop, zie je steeds vaker de optie ‘AfterPay’ verschijnen naast de reguliere betaalopties. Met deze betaaloptie kun je een product bestellen en pas achteraf betalen. Wat is AfterPay precies en hoe werkt dit? We leggen het je graag uit!

Wat is AfterPay?

Met AfterPay krijgen klanten de mogelijkheid om nu iets te kopen, maar achteraf pas te betalen. Deze betaaloptie is mogelijk bij diverse aangesloten webwinkels. Bij het online kopen van een product, kies je voor de betaalopties voor AfterPay. Na het voltooien van je bestelling, ontvang je een e-mail met een betaaloverzicht. Indien je tevreden bent met het product, heb je veertien dagen de tijd om te betalen

Betalen in termijnen

AfterPay biedt ook de mogelijkheid om het bedrag in termijnen betalen. Je kunt kiezen voor maximaal drie maandelijkse termijnen. Er wordt 5 euro aan servicekosten in rekening gebracht per betaaltermijn. Aan het einde van de maand ontvang een e-mail om het termijnbedrag te betalen. Je hebt dan vijf dagen de tijd om dit te doen.

Retourneren

Indien je niet tevreden bent en je wilt graag het product retourneren, kan dit gemeld worden in de AfterPay-app. Je betaling wordt dan gepauzeerd voor tien dagen. Nadat het bedrijf de retournering heeft ontvangen, betaal je alleen voor hetgeen dat je hebt gehouden. De retourvoorwaarden van de betreffende webshop blijven wel van kracht.

Nadelen van AfterPay

AfterPay is een betaalmethode die de consument helpt om makkelijk, veilig en verantwoord online te shoppen. Toch heeft deze betaalmethode een aantal nadelen:

  • Je kunt zelf niet kiezen wanneer de betaaldag is. Het kan zijn dat deze dag niet aansluit op de dag wanneer jij je geld ontvangt.
  • AfterPay kan impulsaankopen stimuleren, oftewel het kopen van dingen die je nu nog niet kunt betalen. AfterPay maakt wel gebruik van bestedingslimieten, maar die kunnen na verloop van tijd worden opgeheven.

Geen rente als je op tijd betaalt, maar hoe verdienen ze hun geld dan?

AfterPay verdient onder andere door kosten voor te late betalingen. In de algemene voorwaarden staat het volgende: ‘Vanaf de datum waarop je in verzuim verkeert, is AfterPay gerechtigd de wettelijke rente per maand te berekenen over het door jou verschuldigde bedrag, tevens ben je administratiekosten volgens de Wet Incassokosten verschuldigd in verband met de door AfterPay verzonden betalingsherinneringen (..) Het minimumbedrag dat AfterPay in rekening brengt voor buitengerechtelijke incassokosten in het geval van verzuim bedraagt 40 euro.’

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg