24-01-22

De voor- en nadelen van Typo3

Montix biedt Typo3 maatwerk, hosting en support aan. Typo3 is een CMS die voor 500.000 websites gebruikt wordt. Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van dit CMS?

Wat is een open source CMS?

Een open source software is een software waarvan de broncode is gepubliceerd en vrij beschikbaar is voor het publiek. Daardoor is het mogelijk dat iedereen het vrij kan kopiëren, aanpassen en verspreiden. Dit kan gratis, dus er hoeven geen auteursrechten of toeslagen betaald worden. Het ontwikkelen van een open-broncode gebeurt door individuele programmeurs en grote bedrijven. Iedereen mag er aan sleutelen, waardoor er vaak goede kwaliteit ontstaat.

Heeft Typo3 licentiekosten?

Typo3 heeft een gratis CMS framework, je hoeft geen licentiekosten te betalen. Typo3 heeft een roadmap met duidelijke data wanneer er een upgrade uitgevoerd moet worden. Deze upgrades zijn gratis.

Hoe zit het met de updates van Typo3?

Typo3 wordt continue ontwikkeld door bijvoorbeeld de regelmatige updates. Deze updates zorgen ervoor dat het systeem up to date blijft. Dit zorgt voor veiligheid en ontwikkeling op internet. Ook zijn er vele developers over de hele wereld die gratis bijdragen aan de ontwikkeling van Typo3 en de vele modules.

Veel gratis modules

De extensies van Typo3 worden modules genoemd. Deze modules zijn gratis en er zijn duizenden beschikbaar die naadloos integreren met Typo3. Voorbeelden van modules zijn: nieuwsmodules, winkel-functionaliteiten, kalenders, nieuwsbrieven en blog en comment-systemen.

Gebruikersvriendelijk

De backend van Typo3 is na een training van een aantal uren eenvoudig te gebruiken. Je kan dan zelf pagina’s aanmaken en deze voorzien van bijvoorbeeld tekst, afbeeldingen, video’s en formulieren.

Graag een workshop volgen voor Typo3? Bekijk dan onze workshop pagina.

Uitbreidbaarheid

Typo3 heeft een handige opbouw. Daardoor kan je een website zo groot maken zoals je zelf wilt. Je kan Typo3 gebruiken voor een kleine website, maar Typo3 kan ook websites met duizenden pagina’s aan. Door gebruik te maken van de diverse modules, kun je ook de functionaliteit uitbreiden.

Goede vindbaarheid (Google en andere zoekmachines)

Typo3 is erg geschikt voor de vindbaarheid. Als een Typo3 website goed en vakkundig is opgezet, wordt jouw website binnen een korte tijd erg goed gevonden via Google en andere zoekmachines. Dit resulteert in veel bezoekers en klanten.

Scheiding van vormgeving, content en techniek

Typo3 scheidt vormgeving, content en structuur. Hierdoor is het mogelijk om de vormgeving te veranderen zonder dat er iets veranderd bij de andere elementen. De vormgeving kan dan periodiek gewijzigd worden.

Functionerend op alle apparaten

Een Typo3 website wordt ondersteunt door de verschillende apparaten, zowel op mobiel als op desktop. Dit is belangrijk voor Google noteringen, omdat een responsive website hoger komt te staan in de Google zoekresultaten.

Veiligheid

Typo3 staat erom bekend dat het een zeer veilig CMS is. Er komen minder veiligheidslekken voor dan andere systemen. Indien te toch een probleem is in de veiligheid, wordt dit snel opgelost worden door het ontwikkelteam.

Nadelen Typo3

Natuurlijk heeft Typo3 ook een aantal nadelen. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet.

Meer configuratiewerk

Extensies voor een Typo3 website vragen altijd om meer configuratiewerk dan bij een ander CMS. Daartegenover staat wel dat alles mogelijk is.

Templates

Templates zijn weliswaar standaard beschikbaar binnen de CMS maar deze leveren weinig tot geen voordeel op in de bouwtijd en worden daarom zelden gebruikt.

Maatwerk

Veel voorkomende en populaire animaties, soorten weergave of paginaopbouw die vaak tijdelijk in de mode zijn zullen middels maatwerk moeten worden nagebouwd i.p.v. via een plugin snel geïntegreerd

Gewenning CMS

Het leren werken met een groot CMS vraag altijd om iets meer tijd en gewenning. Daar tegenover staat dat je, wanneer je eenmaal bekend bent met het CMS, zelf veel binnen je Typo3 website kan aanpassen.

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg