01-02-22

Is een Typo3 website duur?

Typo3 is een CMS dat vooral gebruikt wordt voor grote websites. Wat zijn eigenlijk de kosten voor dit CMS?

Open source CMS

Typo3 is een open source CMS. Dat houdt in dat je Typo3 gratis kan gebruiken om zelf een website te bouwen. Echter heb je wel enige kennis nodig over Typo3 om dit uit te kunnen voeren.

Vaak besteden bedrijven deze taak uit. Zij hebben dan niet de in-house expertise om een Typo3 website te kunnen creëren. Ook al is Typo3 een gratis CMS, de kosten voor het laten maken van een Typo3 website kunnen aardig oplopen. Een Typo3 website wordt namelijk compleet naar smaak gemaakt. Het is echt maatwerk en daar hangt natuurlijk een hoger prijskaartje aan. Denk er maar eens over na: een kant-en-klare broek is natuurlijk goedkoper dan een broek die compleet is gemaakt naar jouw lichaam.

Hosting

Indien je toch besluit om een eigen Typo3 website te maken, is het van belang om een goede hosting te hebben. De hosting van een Typo3 website kost vaak een paar duizend euro per jaar. Als we kijken naar hosting van bijvoorbeeld WordPress, ligt dit bedrag een stuk lager, namelijk ruim onder de 1000 euro per jaar.

Onderhoud

Typo3 vereist periodiek onderhoud. Dit onderhoud kan niet genegeerd of overgeslagen worden, anders zal dit resulteren in een onveilige en slecht functionerende website. Het onderhouden van een Typo3 website moet gedaan worden door een professional, het moet namelijk goed uitgevoerd worden. Typo3 heeft een roadmap waar in te zien is wanneer er een update en/of upgrade gedaan moet worden. We raden aan om deze updates en upgrades uit te besteden, omdat technische kennis vereist is.

Duur of niet?

In het algemeen wordt Typo3 als ‘duur’ gezien. Voornamelijk grote bedrijven maken gebruik van een Typo3 websites, omdat zij een groot budget hebben waar dit bij past. Je weet dan zeker dat je een website krijgt die helemaal past aan jouw wensen en eisen als bedrijf.
Indien je zelf de technische kennis bezit en je verdiept in Typo3, zal een Typo3 website geen hoog prijskaartje hebben. Het CMS is gratis te gebruiken en daarnaast zijn er ook duizenden gratis extensies om jouw website uit te breiden met functionaliteiten.

Je kan het zo duur maken zoals je zelf wilt.

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg