18-12-23

Aankondiging Typo3 versie 13 LTS roadmap

Bekendmaking van de TYPO3 v13 roadmap

Officiële melding van Typo3.org:
Vandaag onthullen we de algemene doelen en geplande releasedata van de aankomende TYPO3 v13 release-serie. De eerste sprint release staat voor de deur en zal worden gevolgd door vier releases tot de uiteindelijke LTS-versie in oktober 2024. Lees verder om meer te weten te komen over onze ambitieuze plannen.

Als we de essentie van de TYPO3 v13 release-serie in een slagzin zouden vatten, zou het zijn: “Herhalende taken minimaliseren en het dagelijkse werk van beheerders en redacteuren vereenvoudigen”.
Dit komt neer op twee hoofduitdagingen. De eerste is om de gebruikerservaring te verbeteren bij interactie met de TYPO3-backend. Dit proces moet eenvoudig, zelfverklarend en begeleid zijn. De tweede is om terugkerende acties te stroomlijnen en te elimineren.
Het is belangrijk te begrijpen dat dit artikel is gebaseerd op onze huidige plannen, en alles wat hier wordt uiteengezet kan veranderen. Hoewel we enkele spannende ideeën hebben, zijn sommige daarvan ambitieus en kunnen ons ontglippen.
In de volgende secties zullen we meer licht werpen op onze plannen voor TYPO3 v13, zodat u weet wat u kunt verwachten in de komende maanden.

Algemene doelen voor TYPO3 v13

Frontend Rendering Presets

Gebaseerd op feedback van de gemeenschap en op vele gesprekken op conferenties, barcamps en ontwikkelaarsdagen, hebben we geleerd over de acties die de meeste backend-gebruikers steeds opnieuw moeten doen. Typische voorbeelden van het werk van integrators zijn het creëren van sites, het implementeren van backend-layouts en het configureren van gebruikersrechten. Dit zijn stappen om een nieuwe en lege TYPO3-instantie voor redacteuren voor te bereiden. Taken die integrators moeten doen voor elke nieuwe TYPO3-installatie. Training en ondersteuning van redacteuren bij het invoeren van de site-inhoud volgen vaak op deze actie.
We zijn van plan deze processen te vereenvoudigen en de vereiste inspanningen in de dagelijkse bedrijfsvoering van gebruikers in TYPO3 v13 te minimaliseren. Enkele ideeën zijn bijvoorbeeld interactieve wizards die gebruikers door de noodzakelijke stappen en acties leiden.
We streven er ook naar om deze processen configureerbaar en dupliceerbaar te maken voor integrators. Zodra een integrator of ontwikkelaar een workflow voor een klant heeft gecreëerd, moet de configuratie eenvoudig herbruikbaar zijn voor andere klanten. Een export+import-functie of een verbeterd duplicatieproces voor inhoud zijn mogelijke opties.

Backend Bruikbaarheid/Toegankelijkheid

We streven er voortdurend naar om de TYPO3-backend up-to-date te houden met de nieuwste technologieën en om de laatste eisen voor toegankelijkheid op de best mogelijke manier te implementeren. TYPO3 v12 LTS is al uitgerust met uitgebreide functies in dit opzicht. De gedetailleerde gebruikerstoegangsrechten en ingebouwde privacy- en beveiligingsnormen van TYPO3 maken het een populaire keuze voor overheden en de publieke sector.
Om te voldoen aan en de strikte eisen van de publieke sector te overtreffen, zullen we de toegankelijkheid blijven optimaliseren en de backend moderniseren.

Verdere geplande doelen

We hebben een selectie van verdere ideeën voor de release-serie en, uiteindelijk, voor TYPO3 v13 LTS:
Integratie van externe systemen: Nieuwe API’s zullen de integratie van externe diensten zoals Google Analytics, Matomo, Facebook en anderen vereenvoudigen.
Vereenvoudigde Werkruimtes: We zullen een “eenvoudige modus” introduceren om Werkruimtes bruikbaarder te maken voor kleinere projecten en sites.
Afbeeldingsrendering: We zullen het afbeeldingsrendering-component van TYPO3 bijwerken om moderne,

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg