25-01-22

Wat betekent LTS bij Typo3?

Typo3 heeft verschillende versies. Vaak zie je LTS staan achter de versies. Wat betekent LTS en wat houdt dit in voor een Typo3 versie?

Wat is LTS?

De afkorting LTS staat voor “Long Time Stable”. De LTS-versie is de volwassen subversie van een hoofdversie. Een LTS-versie gaat ongeveer 3 jaar lang mee. Dat betekent dat wanneer je een LTS upgrade uitvoert, je enkele jaren daarna geen grote veranderingen aan het CMS hoeft te verwachten. Dit geeft dus rust en misschien nog wel belangrijker: stabiliteit!

De LTS-versie

In april 2020 kwam de LTS versie 10.4 uit. Voorafgaand aan deze LTS versie, kwamen versies 10.0, 10.1, 10.2 en 10.3 uit. Na 10.3 was er een feature freeze. Dit houdt in dat ze stoppen met het toevoegen van nieuwe functies. Gedurende deze feature freeze houdt de hele gemeenschap zich 2 maanden bezig met het gladstrijken van functies, het oplossen van bugs en het optimaliseren van codes. Vanuit het perspectief van de gemeenschap, heeft een LTS-versie “groen licht” gekregen en de niet-LTS versies niet.

Dus als je voor de beslissing staat: Typo3 LTS-versie, ja of nee. Neem indien mogelijk de LTS-versie. Bovendien moet je na de release heel snel updaten naar de LTS-versie, aangezien de vorige versies, zoals 11.2 of 11.4, geen beveiligingsupdates ontvangen.

Extended Long Term Support

Je kunt ook veilig een oudere Typo3-versie blijven gebruiken. Hiervoor is het Typo3 ELTS-initiatief gelanceerd. Typo3 ELTS verlengt de ondersteuningsperiode van een LTS-versie met nog eens 3 jaar, voor in totaal 6 jaar beveiliging door middel van updates. Typo3 ELTS staat voor “Extended Long Term Support”. Dit commerciële programma, aangeboden door Typo3 GmbH, kost ongeveer 2.000 euro per project per jaar. ELTS zorgt voor de levering van beveiligings- en gegevensbeschermingsupdates voor oude versies.

Typo3 heeft een heldere planning voor de support voor de verschillende versies die tegelijkertijd inzetbaar zijn. Tegelijkertijd wil zeggen dat je nog rustig met een oudere versie kunt blijven werken, uiteraard totdat de extended support is beëindigd. Voor je eigen planning is het goed om ruim op tijd de planning te hebben geregeld zodat je jouw Typo3 website kan upgraden wanneer een nieuwe versie uit komt. Zo kunnen o.a. extensies eerder verlopen zijn waardoor je toch eerder naar een volgende, hogere, versie van Typo3 moet schakelen.

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg