06-01-23

Is het duur om Typo3 te onderhouden?

Typo3 is een populaire open source content management systeem (CMS) dat veel wordt gebruikt door bedrijven en organisaties om hun websites te beheren. Hoewel het in eerste instantie misschien lijkt alsof Typo3 duur is in onderhoud, is dat eigenlijk niet het geval. In dit blog gaan we dieper in op de kosten van het onderhouden van een Typo3 website en geven we enkele tips om deze kosten te verlagen.

Gebruik van Typo3

Laten we eerst eens kijken naar de kosten van het gebruik van Typo3 zelf. Het CMS is gratis te downloaden en te gebruiken, dus de enige kosten die je maakt zijn voor het aanpassen en installeren van het systeem. Dit kan door een externe partij worden gedaan, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan met behulp van de uitgebreide documentatie die beschikbaar is op de website van Typo3.

Eenmaal geïnstalleerd, zijn er weinig kosten verbonden aan het gebruik van Typo3. Je hoeft geen licentiekosten te betalen en er zijn geen kosten voor updates of ondersteuning. Dit betekent dat je alleen kosten maakt voor de hosting van je website en eventuele aanpassingen of uitbreidingen die je wilt maken.

Onderhoud van Typo3

Zoals bij elk CMS, is regelmatig onderhoud echter wel noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je website soepel blijft werken en beveiligd is tegen aanvallen. Dit onderhoud kan bestaan uit het uitvoeren van updates, het oplossen van problemen en het toevoegen van nieuwe functionaliteiten.

Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel onderhoud een Typo3 website nodig heeft, omdat dit afhangt van verschillende factoren, zoals de grootte en complexiteit van de website, het aantal gebruikers en hoe vaak de website wordt bijgewerkt. In het algemeen geldt echter dat een website met een laag tot gemiddeld aantal bezoekers en een beperkt aantal aanpassingen per jaar niet veel onderhoud nodig zal hebben.

Onderhoud kosten verlagen

Er zijn een aantal manieren om de kosten van het onderhouden van een Typo3 website te verlagen. Ten eerste is het belangrijk om te zorgen voor een goede planning en prioriteitstelling. Zoek uit wat voor jouw website belangrijk is om te updaten of te veranderen en focus je op die aspecten, in plaats van alles tegelijk te willen aanpakken. Door je te concentreren op het belangrijkste werk, kun je de kosten voor onderhoud beperken.

Een andere manier om kosten te besparen is door gebruik te maken van gratis of betaalbare extensies in plaats van aangepaste oplossingen te laten ontwikkelen. Er zijn honderden extensies beschikbaar voor Typo3 die je kunt gebruiken om je website te verbeteren zonder dat je hiervoor veel geld hoeft uit te geven.

Daarnaast kun je ook overwegen om zelf onderhoud uit te voeren in plaats van dit uit te besteden aan een externe partij. Als je vertrouwd bent met Typo3 en de nodige technische vaardigheden hebt, kun je zelf updates uitvoeren en problemen oplossen, wat kan leiden tot lagere onderhoudskosten.

Tot slot is het ook belangrijk om te investeren in een goede hostingprovider. Een kwalitatief hoogwaardige hosting provider kan ervoor zorgen dat je website snel en betrouwbaar is, wat weer kan leiden tot minder onderhoudskosten.

In samenvatting is Typo3 niet duur in onderhoud, vooral als je goed plant en prioriteiten stelt, gebruik maakt van gratis of betaalbare extensies en, indien mogelijk, zelf onderhoud uitvoert. Door deze aanbevelingen in acht te nemen, kun je de kosten voor het onderhouden van een Typo3 website beperken en profiteren van het gebruiksgemak en de vele mogelijkheden van dit populaire CMS.

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg