25-01-22

De roadmap voor Typo3

Lees hier alles over de bekendmaking van de roadmap voor versie 13, inclusief de planning van de LTS versie

Typo3 staat er om bekend dat er een transparante planning is voor het uitvoeren van updates en upgrades: de roadmap. Wat betekent de roadmap voor Typo3?

De roadmap

De roadmap van het populaire CMS Typo3 is bindend als het gaat om de LTS en ELTS planning. Betrouwbaarheid is een waardevolle troef van Typo3. De releasedatums van de belangrijke LTS-versies worden van te voren bekend gemaakt. Deze worden weergegeven in de roadmap.

In deze roadmap zijn vooral de LTS-versies van belang. Deze beveiligingsupdates worden drie jaar lang gegarandeerd. Voor de populaire Typo3-versie 9 eindigde de ondersteuning voor de LTS-versie in september 2021.

Versies

Desalniettemin kan de versie nog steeds worden gebruikt: in de betaalde ELTS-versie wordt de periode van beveiligingsupdates nog verder verlengd. Typo3 LTS-versies kunnen maximaal zes of zeven jaar veilig worden gebruikt zonder dat een Typo3-update verplicht is. Het bijzondere is dat deze perioden betrouwbaar zijn, omdat de releasedatums van Typo3-versies jaren van tevoren worden gepland.

Typo3-versie    LTS                       ELTS
4.x                    Niet meer geldig  Niet meer geldig
5.x                    Niet meer geldig  Niet meer geldig
6.x                    Niet meer geldig  Niet meer geldig
7 LTS               Niet meer geldig  Niet meer geldig
8 LTS               Niet meer geldig  Niet meer geldig
9 LTS               Niet meer geldig  Niet meer geldig
10 LTS             Niet meer geldig   04/2026
11 LTS                           10/2024  10/2027
12 LTS                           04/2023  

Toch is het erg prettig dat een website die is opgezet met Typo3 6 jaar of, in het speciale geval van Typo3 v7, zelfs 7 jaar veilig kan draaien. Met v7 heeft Typo3 GmbH besloten de ELTS-ondersteuningsperiode met nog een jaar te verlengen. Op deze manier kan een grote doorstart, die bijvoorbeeld noodzakelijk wordt bij grote veranderingen in het eigen businessmodel of in de bedrijfsstructuur, op een ontspannen manier worden gepland en indien nodig worden uitgesteld tot het ideale moment. Deze voorspelbaarheid maakt Typo3 zo populair in zakelijk gebruik.

Sterke community

Typo3 is een open source CMS en wordt onderhouden door een goed georganiseerde gemeenschap die vriendelijk is voor elkaar. We weten dit omdat we zelf deel uitmaken van de Typo3-gemeenschap en daarom actief betrokken zijn bij de ontwikkeling van het Typo3-product.

Wat is Typo3 LTS?

LTS staat voor “Long Term Stable.” Dit “keurmerk” wordt gegeven aan de volwassen subversie van een hoofdversie. De community gaat ermee akkoord dat op een bepaalde datum een LTS-versie wordt uitgebracht.

Overigens is de community tijdens de support periode al bezig met de volgende release.

De LTS-versie

Typo3 v10 had bijvoorbeeld eerst een versie 10.0 (juli 2019), daarna een 10.1 (oktober 2019), een 10.2 (december 2019), een 10.3 (februari 2020) met een feature freeze (het stoppen met het toevoegen van nieuwe functies). Uiteindelijk kwam in april 2020 versie 10.4 LTS uit.

Dit is vergelijkbaar met Typo3 v11, alleen is versie 11.5 de LTS-versie.

Het is dus best veel werk om tot een LTS-versie te komen.

De feature freeze vóór de LTS-versie is vooral interessant, zoals v11.4. Dit is omdat na de bevriezing van de functies, de hele gemeenschap gedurende 2 maanden vol gas gaat om functies glad te strijken, bugs op te lossen en codes te optimaliseren.

Vanuit het oogpunt van de Typo3-gemeenschap hebben de LTS-versies officieel “groen licht” gekregen, terwijl de niet-LTS-versies al veel kunnen en al erg goed zijn.

Dus als je voor de beslissing staat: Typo3 LTS-versie, ja of nee. Neem indien mogelijk de LTS-versie. Bovendien moet je na de release heel snel updaten naar de LTS-versie, aangezien de vorige versies, zoals 11.2 of 11.4, geen beveiligingsupdates ontvangen. Meer weten over updaten? Bekijk de updates en upgrades pagina.

Wat is Typo3 ELTS

Je kunt ook veilig een oudere Typo3-versie blijven gebruiken. Hiervoor is het Typo3 ELTS-initiatief gelanceerd. Typo3 ELTS verlengt de ondersteuningsperiode van een LTS-versie met nog eens 3 jaar, voor in totaal 6 jaar beveiliging door middel van updates. Typo3 ELTS staat voor “Extended Long Term Support”. Dit commerciële programma, aangeboden door Typo3 GmbH, kost ongeveer 2.000 euro per project per jaar. ELTS zorgt voor de levering van beveiligings- en gegevensbeschermingsupdates voor oude versies.

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg