28-02-18

Google: Need for speed

Wat doe je als je “het internet” sneller wilt maken? Exact: je maakt WordPress sneller!

Google stort zich op WordPress

In Google’s need for speed heeft Google developers op WordPress gezet om dit belangrijkste cms sneller te maken en mobiel nog meer te optimaliseren.

Daarnaast is Google op zoek naar WordPress specialisten om dit team verder uit te breiden. Het lijkt dus een aangelegenheid die een aantal jaren gaat duren.

Vanwaar deze interesse van Google voor WordPress?

Heel eenvoudig: WordPress levert ca 60% van alle op het internet gepubliceerde content. Het is het cms dat een marktaandeel heeft van ca 65% van de websites die op een cms baseren. Als je dit cms optimaliseert, dan heb je hiermee een flink deel van het internet sneller gemaakt. En dat is precies het doel van Google: een voor de gebruiker betere ervaring door oa de snelheid van websites te verhogen.

AMP

Verwachting is oa dat AMP of een afgeleide hiervan in de core van WordPress wordt geïntegreerd. Middels de “versnelde mobiele pagina’s / accelerated mobiel pages” worden de mobiele versies van webpagina’s sneller geladen. Aan de ene kant omdat ze beter zijn samengesteld, anderzijds omdat ze door de Google eigen servers apart worden gecached.

Het belang van snelheid

Als gebruiker van websites wil je een snelle website. Kom je ergens terecht waar de pagina-opbouw lang duurt, dan moet de inhoud wel erg belangrijk voor je zijn als je niet afhaakt. Je zit in een enorme stroom aan informatie en mogelijkheden om die op te zoeken. Dus een trage website als informatiebron wissel je al snel in voor een snellere.

Vandaar dat alles er op is gericht om de website zo vlot mogelijk te maken. Zo snel mogelijk qua laden. In Nederland merken we een zware website, pagina’s waarop zware bestanden zijn gebruikt voor bijvoorbeeld de foto’s of de video, nog niet direct op. Onze verbindingen hier zijn erg goed, op enkele plekken na dan. En de verbindingen zijn snel, 4G, 5G, snel internet in huis, snelle Wifi onderweg in hotels en dergelijke.
WordPress zelf is op di tmoment een vrij zwaar cms door alle overhead. Als je de broncode van een pagina uitleest dan zul je zien dat hierin vaak veel verwijzingen zitten naar allerlei extra onderdelen. Alleen al het laden van externe bronnen voor bijvoorbeeld de lettertypes, vaak via Google of Adobe, Google Analytics voor je statistieken, een Facebook Pixel voor je Facebook campagnes en dergelijke geven een flinke vertraging. De vergelijking is dan die situatie waarbij je al die tools niet laadt. Specifiek vanuit WordPress komend an vaak plugins en vooral het thema zelf met diverse onderdelen die de laadtijd flink beïnvloeden: uitgebreide opmaakbestanden in de vorm van veel css code. Veel animatie die een website een dynamischer gevoel geven in de vorm van java-script.

Google richt zich volledig op de gebruiker. Dat is op zich goed. het lastige is de afweging wanneer content wel om meer laadtijd mag vragen omdat het juist voor die gebruiker nuttige info is. Deze afweging kan een tool zoals Google die voor het indexeren en daarbij ” wegen”. van de website, nog niet goed maken. Deze zul je dan ook zelf moeten maken.

Hulpmiddelen voor meer snelheid

Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om je website sneller te maken: van goed geoptimaliseerde hosting tot uitgebreide caching systemen  of gedistribueerde hosting van je website middels CDN.
Veel mogelijkheden die mits goed ingezet flink helpen om de laadtijd van een website enorm te versnellen. In het belang van de bezoeker, nummer 1, maar ook van Google zelf.

Check-up

Laat je WooCommerce installatie controleren:

  • Is de opbouw zoals die hoort te zijn?
  • Is alles up-to-date?
  • Is het thema goed geïmplementeerd?
  • Is de site snel genoeg?
  • Is de backup goed geregeld?
  • Is de shop SEO-technisch goed ingericht?

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg