06-01-23

Waarom zijn er zoveel content management systemen?

Als je op zoek bent naar een manier om een website te laten bouwen, heb je waarschijnlijk al gehoord van content management systemen (CMS). Maar waarom zijn er zoveel verschillende CMS’en op de markt? En hoe kies je de juiste voor jouw specifieke behoeften binnen jouw webdevelopment?

Laten we eerst eens kijken naar wat een CMS precies is. Een CMS is een programma dat gebruikers in staat stelt om inhoud te beheren en te publiceren op een website zonder dat ze hoeven te begrijpen hoe de technische aspecten van het bouwen van een website werken. Dit is handig voor mensen die geen ervaring hebben met code of design, maar wel een professionele website willen hebben.

Er zijn een aantal redenen waarom er zoveel verschillende CMS’en zijn. Ten eerste, omdat er zoveel verschillende soorten websites zijn. Er zijn CMS’en die specifiek zijn ontworpen voor e-commerce sites, andere voor blogs, en weer andere voor forums. Bovendien hebben sommige CMS’en extra functies die andere niet hebben, zoals een integratie met sociale media of de mogelijkheid om in meerdere talen te publiceren.

Daarnaast zijn er ook CMS’en die zijn ontworpen voor gebruik door specifieke groepen mensen, zoals ontwikkelaars of marketeers. Sommige CMS’en zijn bijvoorbeeld gemakkelijker te gebruiken voor ontwikkelaars, terwijl andere juist meer gericht zijn op het makkelijk kunnen maken van aanpassingen door marketeers.

Verder spelen ook de voorkeuren van individuele gebruikers een rol in het aanbod van verschillende CMS’en. Zo zijn er gebruikers die graag een CMS met een specifiek uiterlijk willen, terwijl anderen juist op zoek zijn naar een CMS met specifieke functies.

Tenslotte speelt ook de technologie waarop een CMS is gebouwd een rol in het aanbod van verschillende systemen. Zo zijn er CMS’en die zijn gebouwd op open source technologie, wat betekent dat ze gratis te gebruiken zijn en door iedereen kunnen worden aangepast. Andere CMS’en zijn juist gesloten, wat betekent dat ze alleen door de maker kunnen worden aangepast.

Kortom, er zijn zoveel verschillende CMS’en omdat er zoveel verschillende behoeften zijn voor websites. Het is belangrijk om te bedenken wat voor soort website je wil maken en wat voor doel je hebt met je website voordat je een CMS kiest. Bepaal welke functies je nodig hebt en of je bijvoorbeeld een CMS met een specifieke opmaak wilt. Ook is het handig om te overwegen hoe technisch vaardig je bent, of je bijvoorbeeld al ervaring hebt met code of dat je liever een CMS kiest waarbij je niet hoeft te coderen.

Als je alle opties hebt overwogen, is het tijd om een aantal CMS’en te vergelijken en te kijken welk systeem het beste bij je past. Sommige CMS’en, zoals WordPress, zijn populair en hebben een groot gebruikersgemeenschap, wat betekent dat er veel hulp en middelen beschikbaar zijn als je problemen tegenkomt. Andere CMS’en zijn misschien minder bekend, maar kunnen wel precies aan al je specifieke behoeften voldoen.

In het einde komt het erop neer dat er zoveel verschillende CMS’en zijn omdat er zoveel verschillende behoeften zijn voor websites. Door goed na te denken over wat je nodig hebt en verschillende opties te vergelijken, kun je de juiste keuze maken voor jouw specifieke situatie.

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg