06-01-23

Wat betekent SMTP?

SMTP, of Simple Mail Transfer Protocol, is een internetprotocol dat wordt binnen de webdevelopment gebruikt om e-mailberichten te verzenden en te ontvangen. Het is de standaard voor het verzenden van e-mail op het internet en wordt gebruikt door bijna alle e-mailclients en servers.

SMTP werkt door het verzenden van e-mailberichten van de ene mailserver naar de andere. Wanneer je een e-mailbericht verzendt vanaf je computer, wordt het naar de mailserver van je internetprovider verzonden. Deze server verzendt het bericht vervolgens naar de mailserver van de ontvanger.

SMTP gebruikt verschillende codes en commando’s om te communiceren tussen servers. Bijvoorbeeld, wanneer je een e-mailbericht verzendt, stuurt de mailserver van de verzender een “MAIL FROM” commando naar de mailserver van de ontvanger. Dit commando geeft aan wie het e-mailbericht heeft verzonden. De mailserver van de ontvanger stuurt vervolgens een “RCPT TO” commando terug, wat aangeeft aan wie het e-mailbericht is gericht.

SMTP werkt ook samen met andere internetprotocollen, zoals POP (Post Office Protocol) en IMAP (Internet Message Access Protocol), om e-mailberichten op te halen van de mailserver en ze te verwerken op je computer of telefoon.

SMTP is een belangrijk onderdeel van het e-mailsysteem en zorgt ervoor dat e-mailberichten snel en efficiënt worden verzonden en ontvangen. Het maakt het mogelijk om e-mailberichten te verzenden en te ontvangen vanaf elke locatie met internettoegang, wat het een van de meest populaire en handige communicatiemiddelen maakt.

SMTP heeft echter ook enkele beperkingen. Het kan bijvoorbeeld geen grote bijlagen versturen, zoals videobestanden of software. Hiervoor zijn andere protocollen, zoals FTP (File Transfer Protocol) of HTTP (Hypertext Transfer Protocol), nodig.

In de loop der jaren is SMTP verbeterd en geüpgraded om beter te kunnen voldoen aan de behoeften van gebruikers. Er zijn bijvoorbeeld versies van SMTP die beveiligde verbindingen ondersteunen, zoals SMTPS (SMTP Secure) en SMTP/TLS (SMTP met Transport Layer Security). Dit zorgt ervoor dat e-mailberichten beveiligd worden verzonden en ontvangen, wat belangrijk is voor de privacy van gebruikers.

SMTP is dus een belangrijk protocol voor het verzenden en ontvangen van e-mailberichten op het internet. Het werkt door e-mailberichten te verzenden van de mailserver van de verzender naar de mailserver van de ontvanger, en maakt gebruik van verschillende commando’s om te communiceren tussen servers. SMTP werkt samen met andere protocollen, zoals POP en IMAP, om e-mailberichten op te halen en te verwerken op computers en telefoons. In de loop der jaren is SMTP verbeterd om beveiligde verbindingen te ondersteunen en om beter te kunnen voldoen aan de behoeften van gebruikers.

SMTP is een van de oudste internetprotocollen en heeft zich bewezen als een betrouwbaar en efficiënt systeem voor het verzenden van e-mail. Het blijft een belangrijk onderdeel van het e-mailsysteem en wordt nog steeds veel gebruikt vandaag de dag.

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg