10-10-16

Open Source als basis

De software die jou vrij laat

Open Source software

Wil je een webshop of een website laten maken? Zoek je goede hosting? Voor al deze zaken kun je als basis kiezen voor Open Source. Hiermee weet je zeker dat je vrij bent in de keuze van je leverancier en eigenaar bent van de data.

Wat zegt de Wikipedia hiervan:
“Opensourcesoftware (soms ook openbronsoftware) is computerprogrammatuur waarvan de gebruiker de licentie heeft om naast gebruiker, ook ontwikkelaar te zijn. Als gevolg hiervan is het vrijgeven van de broncode onderdeel van de licentie. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om de software te bestuderen, aan te passen, te verbeteren, te verspreiden of verkopen.

De ontwikkeling van opensourcesoftware komt vaak tot stand op publiekelijke en gemeenschappelijke wijze, door samenwerking van zowel individuele programmeurs als overheden en bedrijven. Opensourcesoftware is tevens de meest prominente ontwikkeling in de opensourcebeweging.”

“De meeste commerciële software is eigendom ofwel proprietary. De gebruiker heeft slechts een gelimiteerde licentie en mag zeker niet wijzigen of de wijzigingen verspreiden. Soms zijn er wel mogelijkheden om extenties te maken, maar het pakket zelf is onaantastbaar voor de gebruiker. De leverancier is de enige die inzage heeft in de software en wijzigingen kan en mag aanbrengen.

Opensourcesoftware voorkomt de vendor lock-in van een enkele softwareproducent. De gebruiker heeft te allen tijde de mogelijkheid om een fork te maken (een eigen versie), mits deze zich aan de licentie houdt : meestal betekent dit dat hij met het gewijzigd systeem ook de broncode moet publiceren.”

Conclusie:
Om de continuïteit van jouw bedrijf te waarborgen voor wat betreft het beheer en eigendom van jouw website is het zinvol om te overwegen alleen Open Source software in te zetten.

Dit is in de praktijk goed te doen aangezien de grootste en meest gebruikte oplossingen zoals Typo3, WordPress, WooCommerce, Magento en Symfonie open source zijn.

Check-up

Laat je WooCommerce installatie controleren:

  • Is de opbouw zoals die hoort te zijn?
  • Is alles up-to-date?
  • Is het thema goed geïmplementeerd?
  • Is de site snel genoeg?
  • Is de backup goed geregeld?
  • Is de shop SEO-technisch goed ingericht?

Heb je vragen over OpenSource ?
Laat het ons weten! Wij helpen je graag verder.
Vul onderstaand formulier in of bel direct 053-7503030

woocommerce-200
WooCommerce
Een WordPress webshop heeft als voordeel dat je alles in één omgeving kan integreren. Als je een WordPress website hebt, kun je heel makkelijk producten via dezelfde omgeving aanbieden. Voor de eigenaar van de WordPress website heeft dit als voordeel dat alles vanuit één backend geregeld kan worden.

wordpress_kleur
WordPress
WordPress is erg populair en zeer gebruiksvriendelijk. Elk design kan in WordPress worden gerealiseerd maar er kan ook gebruik worden gemaakt van standaard thema’s. WordPress is makkelijk zelf te beheren en daarnaast pakt Google WordPress websites goed op in de zoekresultaten.

typo3_kleur
Typo3
Typo3 is een betrouwbaar open source systeem. Door de handige opbouw van TYPO3 kan de site net zo groot worden als gewenst. Daarnaast is het mogelijk om de websites met vele functionaliteiten uit te breiden en is dmv een workshop de website zelf te beheren.

symfony
Symfony
Symfony is een open-source PHP-framework wat veel gebruikt wordt. Met dit framework kan er gemakkelijk een nieuwe website gebouwd worden. Het biedt een set van eenvoudige tools aan waarmee snel een dynamische website ontwikkeld kan worden. Ook voor volledig maatwerk is Symfony geschikt.

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg